Her kommer lige en tilføjelse til seneste indlæg. Efter at have set Debatten igår, sidder jeg nu med en mærkelig følelse af at det er fuldstændigt ligegyldigt om de forskellige klima “straks tiltag” overhovedet kan lade sig gøre, hvilket de skal !!! men jeg savner fornuftige og realistiske løsninger . En meget ung pige, jeg ved ikke hvem hun er, udbrød panisk  “jeg har 11 år så I må starte nu!!! Panik er nok ikke særligt konstruktivt, det er nok mere experter der skal på banen.

Det jo stadig ikke kun Danmark der skal rykke hurtigt på klima løsningerne, det er jo ALLE lande der skal være med hvis det skal rykke noget. Sidst skrev jeg en smule om hvilke problemer der er her hvor jeg bor, hvilket også fremgår af aviserne her. Det er jo desværre sådan at når folk mangler de daglige fornødenheder er det meget svært at sætte klima øverst på dagsordenen. Der er ingen tvivl om at Spanierne gerne vil løse klimaproblemet lige så vel som Danskerne. De står bare et andet sted efter mange år med diktatur, hvor man kun havde en tv-kanal, den statskontrollerede , og hvor det var forbudt at tale dialektene som der er nogle stykker af her i Spanien. Det var kun Castellano der måtte tales.

 

Derfor er de nu så vigtigt for mange at hæge om den frihed man fik, lige fra at man nu kunne få lov til at studere selvom man ikke høre til eliten, og til at kunne alt fra fast food til hvidt brød.                                                                                                                                     Der er også en lille sjov ting som jeg har undret mig lidt over. Her spiser man helst hvidt brød som flute og lignende, og aldrig mørkt brød. Så fik jeg forklaringen at under Franco var det kun de “rige” der kunne få hvidt brød, så derfor……..hvidt brød til alle.

Genbrug er heller ikke populært her. Talte med nogle Spanske veninder om genbrug. Vi har her i mit “hood” to fine genbrugsbutikke der sælger mærkevarer, og jeg sagde at vi blev nødt til at tænke i genbrug på grund af klimaet. Det var bestemt ikke noget for de kvinder der iøvrigt  er ret veluddannede. Nej hellere nyt, aldrig noget andre har haft på, og det gælder for stort set alle her på øen. Om de har måttet undvære nyt tøj som børn?, ja jeg tror det er årsagen.  

Der er mange flere historier der fortæller hvorfor Spanien nok ikke er så parat som Danmark til at sætte klimaet først. 

Onsdag talte jeg med min rengøringsdame, for sådan en har jeg og jeg betaler hende selv, for her er ingen “hjemmehjælp”. På grund af min leddegigt er netop rengøring virkelig hårdt for mig. Min rengøringsdame er fra Bulgarien og er emigreret hertil med to døtre. Hun fortalte mig hvor lidt arbejde der er at få i Bulgarien og hvor dårligt de er lønnet. Det koster til gengæld næsten heller ingenting at købe et hus, men der er ikke noget at leve af. Nu bor hun her og kommer på besøg i sit hjemland en gang om året, og hun fortæller at priser på mad i supermarkeder koster det samme som her på Mallorca; hvilket næsten er som i Danmark så de har også problemer med at overleve hverdagen. Derfor samme problem: har du ingen mad bliver det vigtigste hver dag.

Til sidst et meget lidet omtalt problem……se link hvis du tør, det er nødvendigt at tale om det!!!

Worldometers – Statistik om verden i realtid

Her skinner solen og imorgen blir det 27 grader……….

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.